Zodiac - API Web service

Zodiac - API (Web service) - documentation

 

Basic information

This service is a simple and fast way to integrate horoscope content into your webmail, mobile application, bot etc.

The service contains daily, weekly, monthly and annual horoscopes.

* The first version v1.0 does not support historical content preview

 

Token and service authentication

You need to be logged in user before you can use the service.

We simplified the login / registration in the easiest way possible. Only you need to sign in with your Google / Gmail account to continue. After logging into the token field (below) you will be able to use your personal token on PHP.mk services.

Personal Token

Login to show token!

 

Using the Service v1.0

Version ({version}): v1.0

Sign - allowed values ({sign}):

 • oven
 • bik
 • bliznaci
 • rak
 • lav
 • devica
 • vaga
 • skorpija
 • strelec
 • jarec
 • vodolija
 • ribi

Horoscope type - allowed values ({type}):

 • dneven
 • nedelen
 • mesecen
 • godisen

service end-point

HTTP/GET

https://api.php.mk/horoskop/{version}/{sign}/{type}?token={token}

Example HTTP/GET request

https://api.php.mk/horoskop/v1.0/oven/dneven?token=

Example PHP

$url='https://api.php.mk/horoskop/v1.0/oven/dneven?token=';
$jsonResponse=file_get_contents($url);
$response= json_decode($jsonResponse,true);
      
echo '<pre>';
print_r($response['data']);
exit();

Example cUrl

curl -X GET 'https://api.php.mk/horoskop/v1.0/oven/dneven?token=';

Example Javascript

var xhr = new XMLHttpRequest();
xhr.addEventListener("readystatechange", function () {
 if (this.readyState === 4) {
  var response_data=JSON.parse(this.responseText).data;
  console.log(response_data);
 }
});
xhr.open("GET", "https://api.php.mk/horoskop/v1.0/oven/dneven?token=");
xhr.send();

Example jQuery / JavaScript

$.getJSON('https://api.php.mk/horoskop/v1.0/oven/dneven?token=',function(r){

  console.log(r.data);

}).error(function(error){

  console.log(error.responseJSON.msg);

});

 

Service response

The answer is always in JSON format

The service contains daily, weekly, monthly and annual horoscopes.

Daily horoscope response

{
  "error": false,
  "status_text": "OK",
  "status_code": 200,
  "data": {
    "datum": "11.02.2019",
    "znak": "Овен",
    "naslov": "Дневен хороскоп за Овен (11.02.2019)",
    "tekst": "Имате поголема самодоверба и потреба да ги претворите соништата во реалност. Во одлична форма сте и..."
  }
}

Weekly horoscope response

{
  "error": false,
  "status_text": "OK",
  "status_code": 200,
  "data": {
    "datum": "11.02.2019",
    "znak": "Овен",
    "naslov": "Неделен хороскоп за Овен (11 до 17 февруари 2019)",
    "tekst": {
      "ljubov": "Ќе дојде до делумно подобрување на вашиот приватен живот, но ќе постои и можност за ситни провокации...",
      "rabota": "Вашите способности овие денови веројатно ќе излезат на површина. Ќе работите со повеќе задоволство...",
      "zdravje": "На полето на здравјето ве очекува генерално стабилна состојба, без поголеми тегоби...."
    }
  }
}

Monthly horoscope response

{
  "error": false,
  "status_text": "OK",
  "status_code": 200,
  "data": {
    "datum": "11.02.2019",
    "znak": "Овен",
    "naslov": "Месечен хороскоп за Овен (февруари 2019)",
    "tekst": {
      "ljubov": "Ве обзема голема потреба за промена. Ова е време кога на љубовната сцена се отвораат нови...",
      "rabota": "Кога станува збор за деловната сфера на вашиот живот, февруари е охрабрувачки месец...",
      "zdravje": "Генерално, во февруари здравјето добро ќе ве служи...."
    }
  }
}

Annual horoscope response

{
  "error": false,
  "status_text": "OK",
  "status_code": 200,
  "data": {
    "datum": "11.02.2019",
    "znak": "Овен",
    "naslov": "Годишен хороскоп за Овен (2019)",
    "tekst": {
      "html": "<p><strong>2019<br /></strong></p> <p>Овните во 2019-та ќе доживеат позитивност на духовно поле и ќе се чувствуваат многу посигурно...",
      "plaintext": "Овните во 2019-та ќе доживеат позитивност на духовно поле и ќе се чувствуваат многу посигурно и подобро.\nЌе бидете сведок на позитивни резултати..."
    }
  }
}